DISTRIBUIȚI

Ministrul chinez de externe Wang Yi şi-a exprimat speranţa că vizita Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, va „clarifica dezinformarea” despre ţara sa, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.

Michelle Bachelet are programată marţi o vizită în regiunea autonomă Xinjiang, unde autorităţile chineze sunt acuzate că îi reprimă pe etnicii uiguri musulmani. Beijingul numeşte aceste acuzaţii „minciuna secolului”.


Citeşte şi: Ce se ascunde în spatele schimbărilor politicii SUA față de Cuba și Venezuela? – Black News

În cadrul întrevederii de luni cu Bachelet, care a avut loc la Guangzhou, Wang „şi-a exprimat speranţa că această vizită va contribui la întărirea înţelegerii şi a cooperării şi la clarificarea dezinformării”, potrivit unei informări a ministerului său. Documentul transmis marţi AFP nu menţionează problema Xinjiang, unde Beijingul este acuzat că a închis peste un milion de uiguri în lagăre de reeducare politică.

Conducerea chineză contestă aceste cifre şi susţine că este vorba de centre de formare profesională menite să îi ţină pe uiguri departe de separatism şi de islamism, într-o regiune afectată în trecut de atacuri.

Citeşte şi: Lituania anunţă retragerea ambasadorului din Rusia – Black News

Michelle Bachelet este primul oficial al ONU pentru drepturile omului care vizitează China din 2005, după ani de negocieri cu Beijingul asupra condiţiilor unei vizite în Xinjiang.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului se tem că ea nu va putea vedea singură situaţia din această regiune şi că vizita sa va fi folosită în scopuri propagandistice de către regimul comunist.