DISTRIBUIȚI
Reuters

Şeful diplomaţiei chineze Wang Yi (foto) a respins criticile internaţionale legate de situaţia privind drepturile omului înregistrată în China la adresa minorităţii sale musulmane, după întrevederea pe care a avut-o la Berlin cu omologul său german Heiko Maas,informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Informaţiile despre lagăre şi musulmani deţinuţi în regiuni din nord-vestul Chinei sunt „minciuni” şi „fake news”, a spus Wang joi seara, după două ore de discuţii cu Maas în capitala germană.


Citeşte şi: Venezuela îşi trimite armata la graniţa cu Columbia

Wang a respins de asemenea criticile cu privire la politica Chinei în Hong Kong, invocând principiul de neamestec în treburile interne ale altor ţări.

În septembrie, Maas a avut o întrevedere, la Berlin, cu Joshua Wong, unul dintre liderii mişcării de democraţie din regiunea semiautonomă. Întrevederea a dus la răcirea relaţiilor dintre Beijing şi Berlin, Wang anulându-şi întrevederea cu Maas ce era programată în octombrie.

În urma întrevederii de joi, Maas a subliniat existenţa unor discuţii intensive între Germania şi China. „În acelaşi timp, din punctul nostru de vedere, acesta este cazul între doi buni parteneri care dialoghează, unul dintre ei poate şi trebuie să abordeze problemele asupra cărora avem puncte de vedere diferite, precum sunt şi discuţiile din zona drepturilor omului”, a spus Maas.

Citeşte şi: Secretarul american al Justiţiei critică Twitter-urile lui Trump: ‘Îmi fac munca imposibilă!’

Referindu-se în mod concret la minoritatea musulmană din China, Maas a informat că problema a fost abordată în timpul întrevederii sale cu Wang. „Lucrăm pe baza principiului că transparenţa ar fi cea mai bună în a soluţiona această problemă”, a subliniat şeful diplomaţiei germane.

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) estimează că mai mult de un milion dintre cei în jur de 13 milioane de musulmani din provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei, majoritatea uiguri, sunt ţinuţi în lagăre de reeducare.