DISTRIBUIȚI
Reuters

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a avertizat joi că adoptarea de către Congresul american a unei legi în sprijinul democraţiei din Hong Kong nu face decât să încurajeze ‘criminalii violenţi’, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Scopul acestui text este de a ‘semăna haosul sau chiar de a distruge Hong Kong’, susţine şeful diplomaţiei chineze Wang Yi, citat într-un comunicat publicat de ministerul său.


Citeşte şi: Avocatul ambasadei germane în Turcia a fost ARESTAT

China a promis joi ‘să riposteze’ după adoptarea de către Statele Unite a unei rezoluţii în sprijinul manifestanţilor prodemocraţie din Hong Kong, unde mai mulţi contestatari continuă să opună rezistenţă într-un campus asediat de cinci zile de poliţie.

Congresul american a adoptat miercuri un proiect de lege care susţine ‘drepturile omului şi democraţia’ în fosta colonie britanică. Textul ameninţă cu suspendarea statutului economic special acordat de Washington teritoriului chinez semiautonom.

Hong Kong se confruntă din iunie cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa în 1997 Chinei. Protestatarii, care uneori se manifestă violent şi comit acte de vandalism, cer în special sufragiu universal.

‘Acest proiect de lege trimite un semnal foarte rău criminalilor care se dedau la violenţe’, a denunţat ministrul de externe.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Laos

Dar legea aprobată de Congres mai trebuie semnată de preşedintele Donald Trump, care trebuie să o aprobe, potrivit unei surse apropiate dosarului, cu riscul de a afecta actualele negocieri comerciale între Beijing şi Washington.

‘China va lua măsuri energice şi va riposta cu determinare’, a asigurat la rândul său, Geng Shuang, un purtător de cuvânt al MAE chinez.