DISTRIBUIȚI
A Chinese flag flutters in front of the Great Hall of the People in Beijing, China, May 27, 2019. REUTERS/Jason Lee

Beijingul a „protestat vehement” vineri împotriva primirii de către Lituania a unei delegaţii taiwaneze, afirmând că vizita încalcă politica ‘O singură Chină’, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Şeful delegaţiei taiwaneze, preşedintele parlamentului, You Si-kun, a calificat Lituania, membră a UE, drept ţară „curajoasă” pentru că a acceptat deschiderea unei ambasade de facto a Taiwanului la Vilnius anul trecut.


Citește și : Ucraina ignoră Rusia şi anunţă că va semna un acord pentru cereale doar cu ONU şi cu Turcia

China consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său, ameninţând chiar să îl ocupe cu forţa într-o zi, dacă va fi nevoie, şi se opune cu regularitate oricărui semn de legitimare internaţională pentru această insulă democratică.

„China îşi exprimă protestul vehement şi obiecţia fermă”, a transmis reprezentanţa diplomatică a Beijingului la Vilnius, ca reacţie la vizită.

„China cere Lituaniei (…) să respecte angajamentul politic privind principiul ‘O singură Chină’ şi să nu trimită un semnal prost forţelor separatiste din Taiwan”, a adăugat biroul însărcinatului cu afaceri, într-un comunicat.

Lituania şi Taiwanul spun că au relaţii economice şi culturale, nu şi relaţii diplomatice oficiale.

Citește și : A cincea execuţie pentru trafic de droguri în Singapore

Lituania a iritat China anul trecut permiţând Taipeiului să deschidă un birou de reprezentare sub numele Taiwanului, un act diplomatic important şi care a provocat furia Beijingului, care a redus relaţiile cu Vilnius şi i-a blocat exporturile.

„Suntem impresionaţi de curajul şi sprijinul Lituaniei pentru democraţie”, a declarat joi You agenţiei de presă baltice BNS.