DISTRIBUIȚI
Yachting Pages

Franţa a apreciat marţi că Beijingul poate juca „un rol util în a convinge Rusia să accepte cu bună credinţă negocieri de pace” cu Ucraina, dar a estimat totodată că Moscova nu pare dispusă, „în acest stadiu”, să pună capăt războiului, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceste declaraţii ale Ministerului Afacerilor Externe francez intervin într-un moment în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping discută la Moscova despre conflictul din Ucraina şi întărirea relaţiilor „strategice” dintre ţările lor în faţa Occidentului.


Citește și : BoJo recunoaşte că a indus în eroare Parlamentul britanic, dar precizează că a fost ‘cu bună credinţă’

Vladimir Putin s-a declarat gata să discute o iniţiativă chineză menită să pună capăt acestui conflict, pe baza unui document dat publicităţii luna trecută de Beijing şi care îndeamnă în special la negocieri de pace.

Ministerul francez a subliniat încă o dată că în acest „document de poziţie chinez, publicat pe 24 februarie”, China îşi reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor.

„Din nefericire, constatăm în acest stadiu că Rusia nu are nicio dorinţă de a pune capăt agresiunii sale în Ucraina prin retragerea trupelor sale de pe teritoriul ucrainean”, notează Ministerul Afacerilor Externe francez.

„Dimpotrivă, preşedintele rus continuă să afirme că Rusia îşi va atinge obiectivele de război”, continuă aceeaşi sursă.

Citește și : Premierul Japoniei a vizitat oraşul-martir Bucea din Ucraina

Cu toate acestea, China poate avea rolul de „a convinge Rusia să accepte cu bună credinţă negocieri de pace, pentru a o face să revină la respectarea deplină a Cartei Naţiunilor Unite”, mai subliniază Ministerul Afacerilor Externe francez.