DISTRIBUIȚI
Reuters

UPDATE: Beijingul a ordonat închiderea companiilor nord-coreene din China în termen de 120 de zile, potrivit unui comunicat difuzat joi de Ministerul chinez al Comerţului, relatează DPA şi AFP.

Măsura, luată ca răspuns la testele nucleare şi cu rachete efectuate recent de Phenian, survine după adoptarea celei mai recente serii de sancţiuni de către Consiliul de Securitate al ONU, la începutul acestei luni, pe 11 septembrie.


Companii cu capital mixt administrate în străinătate de firme chineze cu companii şi persoane fizice din Coreea de Nord vor fi de asemenea închise, a anunţat ministerul.

Beijingul a fost cel mai apropiat aliat major al Coreii de Nord în ultimii ani, dar s-a aflat sub presiune din ce în ce mai mare – în special din partea SUA – pentru a adopta o atitudine mai dură faţă de regimul de la Phenian.

Beijingul a interzis deja la sfârşitul lunii august firmelor şi cetăţenilor nord-coreeni să înfiinţeze noi companii pe teritoriul Chinei.

Ştire iniţială: Toate firmele şi companiile nord-coreene au fost somate să îşi oprească imediat afacerile din China, relatează AFP, citând un oficial de la Beijing.

După ce în urmă cu două săptămâni Consiliul de Securitate al ONU a aprobat noi sancţiuni impuse Phenianului, ministerul comerţului chinez a transmis că toate firmele nord-coreene îşi vor închide activitatea în cel mult 120 de zile.