DISTRIBUIȚI
tynmagazine.com

China a anunţat luni măsuri de retorsiune împotriva unor oficiali americani, printre care doi senatori şi un membru al Camerei Reprezentanţilor, în urma sancţiunilor aplicate de Washington împotriva unor responsabili chinezi acuzaţi că au orchestrat represiunea contra musulmanilor uiguri din Xinjiang, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying, a anunţat ceea ce a numit ‘sancţiuni de reciprocitate’ împotriva senatorilor Ted Cruz şi Marco Rubio, a lui Chris Smith, membru în Camera Reprezentanţilor, a ambasadorului american pentru libertate religioasă în lume, Sam Brownback, şi a Comisiei executive a Congresului cu privire la China.


Citeşte şi: Mii de bulgari cer în stradă demisia guvernului Borisov

Comisia respectivă monitorizează evoluţia drepturilor omului şi a statului de drept în China şi prezintă un raport anual preşedintelui american şi Congresului SUA.

‘Sancţiunile americane constituie un amestec grav în problemele interne ale Chinei, încalcă norme fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi dăunează grav relaţiilor chino-americane’, a afirmat purtătoarea de cuvânt în briefingul de presă zilnic.

‘China va lua şi alte măsuri de răspuns în funcţie de evoluţia situaţiei’, a adăugat ea.

Hua nu a detaliat în ce constau sancţiunile.

Statele Unite au comunicat joi că vor refuza să le acorde vize unui număr de trei responsabili chinezi acuzaţi că au orchestrat represiunea împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang. Unul din cei sancţionaţi de SUA este Chen Quanguo, şeful organizaţiei din Xinjiang a Partidului Comunist Chinez, considerat arhitectul politicii de securitate a Beijingului în regiune.

Citeşte şi: Incendiu de proporţii la bordul unui vas de război american (VIDEO)! Cel puţin 21 de oameni sunt răniţi!

Washingtonul, precum şi experţi şi organizaţi de apărare a drepturilor omului, acuză Beijingul că a internat până la un milion de musulmani, mai ales etnici uiguri, în centre de detenţie din Xinjiang în numele luptei antiteroriste.

China neagă această cifră şi afirmă că persoanele respective sunt aduse în centre de formare profesională, pentru a le ajuta să-şi găsească un loc de muncă şi a le îndepărta de tentaţia extremismului.