DISTRIBUIȚI
Hong Kong Free Press

Taiwanul „nu are niciun drept” de participare la Naţiunile Unite, a declarat Beijingul miercuri, respingând o sugestie a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, informează AFP, potrivit agerpres.

„Taiwanul nu are niciun drept de participare la ONU”, a declarat miercuri, la Beijing, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru probleme taiwaneze, Ma Xiaoguang, amintind că doar statele suverane pot adera la Naţiunile Unite.


Citeşte şi: ATAC jihadist în Irak! Cel puţin 11 au murit! – Black News

Şeful diplomaţiei americane a pledat marţi pentru o „participare semnificativă” a Taiwanului la ONU, o propunere inacceptabilă în opinia Beijingului, care consideră insula una dintre provinciile sale, notează AFP.

„Taiwanul este un partener crucial al Statelor Unite şi un succes democratic”, a apreciat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken pe fondul tensiunilor în creştere cu Beijingul în legătură cu soarta insulei, asigurând că o contribuţie a Taiwanului este necesară pentru a face faţă „unui număr fără precedent de provocări mondiale”.

Întrebat săptămâna trecută cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru a apăra Taiwanul în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele SUA, Joe Biden, a răspuns afirmativ: „Da, noi avem un angajament în acest sens”, a declarat el.

Declaraţia sa pare să contrazică politica de lungă durată a SUA privind aşa-numita ‘ambiguitate strategică’. În virtutea acesteia, Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi consolideze capacităţile de apărare, dar fără a promite în mod explicit că îi va veni în ajutor în cazul unui atac.

Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de viza de intrare în SUA – Black News

China consideră insula cu 23 milioane de locuitori, pe care nu o controlează, drept una dintre provinciile sale în aşteptarea reunificării cu restul ţării, iar afirmaţiile preşedintelui Joe Biden au fost primite nefavorabil la Beijing.

Guvernul american şi-a nuanţat ulterior poziţia, afirmând că politica sa faţă de Taiwan nu s-a schimbat.