DISTRIBUIȚI

sursa foto:  Reuters

Acţiunile ‘greşite’ ale SUA în Taiwan, patrulele în Marea Chinei de Sud şi desfăşurarea unui sistem avansat de apărare antirachetă în Coreea de Sud au avut o influenţă negativă semnificativă asupra încrederii în armată, a afirmat joi un responsabil militar chinez, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Fan Changlong, un vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale a R.P. Chineză, a declarat în cursul întrevederii cu şeful Statului Major Interarme american, Joseph Dunford, că mecanismele de încredere reciprocă între cele două armate au continuat să se îmbunătăţească, a anunţat Ministerul chinez al Apărării.


‘Dar acţiunile greşite privind Taiwanul, desfăşurarea de către SUA a sistemului de apărare antirachetă THAAD în jurul Chinei, activităţi ale navelor şi avioanelor americane în Marea Chinei de Sud, supravegherea îndeaproape de către SUA pe mare şi în aer în apropierea Chinei au avut o influenţă negativă semnificativă asupra relaţiilor militare bilaterale şi a încrederii reciproce’, a adăugat Fan.

Citeşte şi: ‘Mâna dreaptă’ a lui Trump confirmă RĂZBOIUL economic cu China

THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) este un sistem antirachetă pe care SUA l-au desfăşurat în Coreea de Sud.

China susţine că sistemul îi afectează propria securitate din cauza radarului puternic şi nu va contribui cu nimic pentru a diminua tensiunile cu Coreea de Nord.

Oficialul chinez a afirmat că ţara sa doreşte să lucreze cu SUA pentru a identifica mai mult potenţial pentru cooperare, gestionarea disputelor şi a unor probleme sensibile şi să se asigurare că cooperarea militară devine o forţă pozitivă în relaţiile dintre cele două ţări.

China şi SUA, cele mai mari economii ale lumii, şi-au afirmat angajamentul pentru o relaţie stabilă între cele două armate, dar există încă profunde puncte de dispută.