DISTRIBUIȚI

Diplomaţia chineză a comunicat luni că balonul observat deasupra Americii Latine şi desemnat de Statele Unite ca dispozitiv de „supraveghere” chiar provine din China, dar este „de natură civilă”, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Armata americană a doborât sâmbătă, la ordinul preşedintelui Joe Biden, un prim balon chinezesc ce zbura de câteva zile deasupra Statelor Unite, provocând critici puternice din partea Beijingului.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Turcia! Cel puţin 284 de oameni au murit – VIDEO – Black News

Cu o zi înainte, Departamentul Apărării SUA a indicat că a reperat un al doilea „balon de supraveghere chinezesc” deasupra Americii Latine. Columbia a anunţat în weekend că un balon a zburat deasupra teritoriului său.

„După verificare, se dovedeşte că acest balon fără pilot provine din China. Este de natură civilă şi folosit pentru teste de zbor”, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez.

„Sub efectele climei şi datorită limitărilor sale în ceea ce priveşte manevrabilitatea, acest balon s-a abătut serios de la traiectoria planificată şi s-a pierdut pe cerul deasupra Americii Latine şi Caraibelor”, a subliniat ea într-un briefing de presă regulat.

Ea nu a precizat cărei entităţi îi aparţine dispozitivul.

Forţele aeriene columbiene au declarat că balonul a fost detectat vineri dimineaţă şi monitorizat până când a părăsit spaţiul aerian naţional.

Autorităţile militare ale ţării sud-americane au asigurat că dispozitivul „nu a ameninţat” în niciun moment securitatea şi apărarea ţării. Nu a fost dat niciun detaliu asupra localizării sau traiectoriei sale.

Citeşte şi: Patriarhul Kirill a lucrat pentru KGB în anii ’70 – Black News

Armata americană a doborât sâmbătă, în largul coastei statului Carolina de Sud (sud-estul SUA), primul balon chinezesc, considerat de Pentagon drept un dispozitiv de spionaj.

China spune că era o aeronavă civilă şi a acuzat Statele Unite că „au reacţionat exagerat” prin folosirea forţei.