DISTRIBUIȚI
Canadian Journalists for Free Expression

China a confirmat luni arestarea unui cetăţean canadian într-un caz implicând droguri, în momentul în care relaţiile între Beijing şi Ottawa sunt extrem de tensionate, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Biroul Securităţii Publice din provincia Shandong (est) a descoperit recent un caz de droguri implicând studenţi străini. Una dintre persoane este un cetăţean canadian”, a anunţat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.


Citește și : Huawei va crea 1.000 de locuri de muncă în Italia

”Cazul face în prezent obiectul unei anchete”, a adăugat Geng, într-oconferinţă de presă obiţnuită. El a precizat că o ”notificare consulară a fost trimisă imediat ambasadelor ţărilor respective”.

Ministerul canadian de Externe a anunţat duminică arestrarea unui canadian în China, în oraşul Yantai (est), fără să ofere alte detalii, dar insistând asupra legii canadiene a protecţiei informaţiilor personale.

Relaţiile între Beijing şi Ottawa traversează o perioadă de tensiuni, după arestarea la 1 decembrie, la Vancouver, la solicitarea americană, a directoarei financiare a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou.

De atunci, autorităţile chineze i-au arestat pe fostul diplomat Michael Kovrig şi pe consultantul Michael Spavor, un specialist în Coreea de Nord. Primul este suspectat că a cules secrete de stat, al doilea că le-a furat.

Aceste două detenţii sunt considerate arbitrare de către Ottawa şi denunţate în general drept represalii ale Beijingului.

Citește și : Liderul unei celule teroriste a murit în confruntări cu agenţi ruşi

Justiţia chineză a condamnat la moarte alţi doi canadieni, cu privire la trafic de droguri, iar China a blocat importuri de produse agricole canadiene.

Miercuri, altă operaţiune antidrog, desfăşurată de poliţie în provincia Jiangsu (est), a condus la arestarea a 19 persoane cu legături cu o şcoală de limbi străine, între care şi patru britanici.

Însă acest caz ”nu are vreo legătură” cu cel implicând cetăţeanul canadian, arestat la Shandong, a subliniat luni Geng Shuang.

China practică o politică de toleranţă zero faţă de consumatori de droguri. Iar traficul de stupefiante este adesea pedepsit cu moartea.