DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Taiwan President Tsai Ing-wen speaks during a news conference with the incoming Taiwan Premier Chen Chien-jen and outgoing Taiwan Premier Su Tseng-chang at the presidential office in Taipei, Taiwan January 27, 2023. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/File Photo

Administraţia de la Beijing a avertizat, miercuri, că va trece la acţiuni de ripostă dacă preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, se va întâlni, în cursul unei deplasări în SUA, cu Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, informează cotidianul Financial Times, informează mediafax.

Tsai Ing-Wen va efectua un turneu extern de zece zile şi ar putea avea o întrevedere cu Kevin McCarthy în California. Vizita preşedintelui Taiwanului este considerată esenţială pentru afirmarea capacităţilor de interacţiuni externe, pe fondul intensificării incisivităţii Chinei, care consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a ameninţat în mai multe rânduri că va realiza reunificarea, chiar cu forţa militară dacă va fi necesar.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

„Determinarea Taiwanului de a avea deschidere către lume va deveni mai puternică. Mesajul pe care vreau să îl transmit în cursul acestei vizite va proteja constant libertatea noastră şi democraţia (…)”, a declarat Tsai Ing-Wen. Liderul de la Taipei va sta două nopţi la New York, după care va merge în Guatemala şi Belize, două dintre cele 13 ţări care au recunoscut Taiwanul. La întoarcere, va sta două zile în Los Angeles.

Eventuala întâlnire a liderului de la Taipei cu Kevin McCarthy ar fi „o altă provocare”, care ar sabota „pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwanului”, a reacţionat Departamentul pentru Afacerile Taiwaneze din cadrul Administraţiei Chinei, avertizând că Beijingul „va riposta în mod determinat”.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

Armata chineză a efectuat exerciţii de amploare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita efectuată la Taipei în vara anului 2022 de Nancy Pelosi, în acel moment preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA.