DISTRIBUIȚI
AP

Forţele chineze au urmărit şi au avertizat o navă militară americană să se îndepărteze, după ce aceasta a intrat în apele din apropierea Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud, a anunţat joi Comandamentul Teatrului de Sud din Armata de Eliberare a Poporului într-un comunicat preluat de Reuters, potrivit agerpres.

Conform părţii chineze, distrugătorul USS Benfold a navigat „ilegal” în apele teritoriale ale Chinei, fără a avea permisiunea, încălcând suveranitatea ţării, iar forţele navale şi aeriene chineze au urmărit nava.


Citeşte şi: Pentru testarea Covid, nasul poate să nu fie întotdeauna cea mai bună soluţie – Black News

„Cerem solemn ca partea americană să înceteze imediat astfel de acţiuni provocatoare; în caz contrar va suferi consecinţele grave ale unor evenimente neprevăzute”, a adăugat comandamentul chinez.

Marina militară a SUA a transmis că elaborează o declaraţie despre incident.

Statele Unite efectuează frecvent misiuni în Marea Chinei de Sud, pe care le consideră în interesul libertăţii de navigaţie, pentru a contesta pretenţiile teritoriale ale Chinei, reaminteşte Reuters.

Citeşte şi: CIA: ‘Sindromul Havana’ nu este a priori imputabil unei puteri străine – Black News

Beijingul a înfiinţat avanposturi pe insule artificiale din zona maritimă respectivă, bogată în resurse piscicole şi străbătută de mai multe rute comerciale vitale. Marea Chinei de Sud a devenit unul din multele puncte fierbinţi în relaţiile chino-americane; Washingtonul respinge pretenţiile teritoriale chineze, susţinând că sunt nefondate.

China revendică zone întinse din Marea Chinei de Sud, asupra cărora au pretenţii şi Taiwanul, Vietnamul, Malaezia, Bruneiul şi Filipinele.