DISTRIBUIȚI
A police officer (C), wearing a protective gear, controls access to a tunnel in the direction of Pudong district in lockdown as a measure against the Covid-19 coronavirus, in Shanghai on March 28, 2022. - Millions of people in China's financial hub were confined to their homes on March 28 as the eastern half of Shanghai went into lockdown to curb the nation's biggest Covid outbreak. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) (Photo by HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

Capitala Chinei, Beijing, şi centrul financiar al acestei ţări, Shanghai, au raportat marţi zero cazuri noi de COVID-19 cu transmitere locală, fiind pentru prima dată de la sfârşitul lunii februarie când ambele oraşe fac un astfel de anunţ în acelaşi timp, după mai multe luni în care au luptat împotriva celor mai grave focare epidemiologice raportate de la începutul pandemiei de coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres

Performanţa celor două oraşe chineze, atinsă luni, a fost obţinută după ce bilanţurile lor privind infectările zilnice au scăzut până la numere compuse dintr-o singură cifră pe parcursul săptămânii trecute, fapt ce a permis metropolei Shanghai să redeschidă gradual accesul rezidenţilor în restaurante şi oraşului Beijing să redeschidă anumite spaţii de divertisment, inclusiv celebrul parc tematic Universal Beijing Resort.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Liderul Partidului Comunist din Shanghai, Li Qiang, a declarat sâmbătă că autorităţile locale „au câştigat războiul dus pentru apărarea oraşului Shanghai” împotriva COVID-19, după un lockdown foarte dur de două luni, care a fost ridicat la începutul lunii iunie.

Autorităţile locale rămân totuşi precaute şi neclintite în decizia lor de a aplica politica guvernamentală de „zero COVID” – ce constă în blocarea răspândirii focarelor epidemiologică imediat după depistarea primelor cazuri -, care rămâne încă în vigoare.

Beijingul „va lupta împotriva oricărui nou focar încă de la apariţia lui, cu rapiditate, şi va rupe cu fermitate lanţul de transmitere” a virusului, a declarat Cai Qi, şeful Partidului Comunist din capitala chineză, citat într-un articol publicat în cotidianul Beijing Daily.

Oraşul va construi „o barieră solidă în faţa virusului”, a adăugat luni Cai Qi.

Tot luni, Beijing Daily l-a citat aparent eronat pe Cai Qi, care ar fi spus că acest oraş va menţine eforturile depuse pentru ţinerea sub control a cazurilor de COVID-19 „pentru următorii cinci ani”.

Cotidianul chinez a retras apoi acea frază, iar redactorul-şef, Zhao Jingyun, a spus că a fost o eroare jurnalistică, însă retractarea nu a împiedicat apariţia unor suspiciuni în rândul publicului.

„Cu siguranţă nu a fost o eroare! Are scopul de a testa opinia publică!”, a scris un utilizator al reţelei de socializare Weibo.

Potrivit unui alt utilizator de pe Weibo, chiar dacă a fost vorba despre o eroare, „măcar bogaţii ştiu acum cât de neajutoraţi ne simţim cu toţii şi cât de mult urâm actualele politici de combatere a pandemiei”.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

În pofida relaxării restricţiilor anti-COVID-19 în Beijing şi Shanghai, celor 47 de milioane de locuitori din cele două metropole chineze li s-a transmis că trebuie să se testeze la fiecare câteva zile, pentru ca accesul în spaţiile şi transportul public să poată fi menţinut.

În restul Chinei continentale, 22 de infecţii cu transmitere locală au fost raportate pentru data de 27 iunie, inclusiv cinci în oraşul Shenzhen, un hub tehnologic din sudul ţării.