DISTRIBUIȚI
20Minutos

Statele Unite estimează că liderul sirian Bashar al-Assad a folosit armament chimic de cel puţin 50 de ori de la începutul conflictului din Siria, a declarat vineri ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, transmit Reuters şi dpa, conform agerpres.

„Cea mai recentă utilizare de către Al-Assad a gazului toxic împotriva populaţiei din Douma nu a fost nici prima, nici a doua, nici a treia şi nici măcar a 49-a oară când a folosit arme chimice”, a afirmat Haley în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.


Citește și : Ambasadorul UE în Rusia, rechemat pentru ‘consultări’ la Bruxelles în cazul Skripal, a revenit la Moscova

Reuniunea Consiliului a fost solicitată de urgenţă de Rusia, în contextul în care SUA şi aliaţii săi Franţa şi Marea Britanie ar putea lansa lovituri militare în răspuns la presupusul atac chimic de la Douma de la sfârşitul săptămânii trecute.

SUA nu au luat deocamdată o decizie privind o posibilă acţiune în Siria, a mai spus Nikki Haley.

Ambasadoarea americană s-a declarat, înaintea reuniunii, „incredibil de mulţumită” că preşedintele Donald Trump nu s-a grăbit să reacţioneze. „Rusia se poate plânge cât vrea despre fake news, dar nimeni nu-i crede minciunile şi muşamalizările. Tot ce susţine ONU este sfidat pe faţă în Siria cu ajutorul unui membru permanent al acestui Consiliu”, a acuzat Nikki Haley.

Citește și : Putin îl atenționează pe Macron împotriva oricărei ‘acţiuni necugetate şi periculoase’ în Siria ce ar putea avea ‘consecinţe imprevizibile’

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a descris vineri presupusul atac chimic de săptămâna trecută în Siria ca fiind o „înscenare”, la care au participat „servicii speciale ale unui stat”, pe care nu l-a numit, dar pe care l-a calificat drept „rusofob”. „Dispunem de dovezi incontestabile că este vorba de o nouă înscenare şi că serviciile speciale ale unui stat, aflat în prezent în prima linie a campaniei rusofobe, au participat la această înscenare”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.

Regimul sirian şi aliaţii săi, Rusia şi Iran, au negat orice fel de atac chimic la Douma, însă SUA au confirmat producerea unui astfel de incident, acuzând regimul şi ameninţând cu o ripostă în Siria.