DISTRIBUIȚI
deutsch.rt.com

Preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, a mers vineri în Emiratele Arabe Unite (EAU) în prima sa vizită într-o ţară arabă de la începutul conflictului, în 2011, care a devastat ţara sa, a anunţat agenţia oficială din EAU, Wam, transmite AFP, potrivit agerpres

Preşedintele sirian, proscris în lumea arabă timp de un deceniu, a fost primit de liderul de facto al EAU, prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi Mohammed bin Zayed, pentru a discuta despre „relaţiile frăţeşti” dintre cele două ţări, potrivit agenţiei Wam.


Citește și : Elveţia se aliniază sancţiunilor UE împotriva Rusiei ce vizează exportul produselor de lux

Cei doi au discutat despre „cooperarea şi coordonarea dintre cele două ţări surori” pentru „a contribui la securitatea, stabilitatea şi pacea în lumea arabă şi în Orientul Mijlociu”, a adăugat sursa.

Siria a fost exclusă din Liga Arabă la sfârşitul lui 2011, ţările arabe, printre care cele din Golf, protestând faţă de represiunea manifestaţiilor pro-democraţie de către puterea de la Damasc care a declanşat un război devastator.

În februarie 2012, EAU şi celelalte cinci ţări ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) au anunţat retragerea ambasadorilor din Siria, acuzând într-un comunicat comun „masacrul colectiv” comis de autorităţile siriene.

Dar, la sfârşitul lui 2018, Abu Dhabi, care îşi asumă din ce în ce mai mult poziţii divergente pe scena diplomatică, şi-a redeschis ambasada la Damasc, în timp ce problema revenirii Siriei în Liga Arabă continuă să se divizeze.

Citește și : UE este gata să îi ajute pe actorii din turism pentru ca aceştia să găzduiască refugiaţi din Ucraina

Ministrul de Externe al EAU, şeicul Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, s-a întâlnit cu preşedintele sirian la Damasc în noiembrie, în cursul primei vizite efectuate de un înalt responsabil al acestei monarhii din Golf de la începutul războiului din Siria.

Bashar al-Assad, care şi-a încheiat vizita vineri la sfârşitul zilei, s-a întâlnit şi cu Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului, celălalt mare emirat al ţării unde aterizase mai devreme.