DISTRIBUIȚI

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a asigurat că alegerile prezidenţiale din 2021 vor fi deschise tuturor celor care vor dori să candideze şi că vor fi numeroşi concurenţi în cursa pentru preşedinţie, într-un interviu difuzat luni de televiziunea rusă RT, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Ultima dată am fost trei (candidaţi), iar de această dată, desigur, vom fi cât de mulţi se va dori să fie nominalizaţi. Vor fi mulţi nominalizaţi”, a afimat Assad.


Citește și: Trump încurajează Iranul să elibereze agentul FBI: ‘Ar fi un pas pozitiv!’

Liderul sirian a făcut referire la scrutinul prezidenţial desfăşurat în Siria în 2014, la care a avut doi contracandidaţi şi pe care l-a câştigat cu un scor zdrobitor. Oponenţii săi au calificat în schimb drept „farsă” acele alegeri, în urma cărora Assad a obţinut un nou mandat de şapte ani.

Afirmaţiile lui Bashar al-Assad survin în contextul în care reprezentanţi ai guvernului sirian şi ai opoziţiei s-au reunit la sfârşitul lui octombrie la sediul ONU din Geneva pentru lansarea comitetului însărcinat cu revizuirea Constituţiei ţării.

Citește și: Mexicul, Argentina, Venezuela și Cuba condamnă LOVITURA de STAT împotriva lui Evo Morales

Revizuirea Constituţiei este un element central al Rezoluţiei 2254, adoptată în decembrie 2015 – acum aproape patru ani – de Consiliul de Securitate al ONU şi care mai prevede organizarea de alegeri sub egida Naţiunilor Unite în Siria, unde continuă conflictul soldat cu peste 370.000 de morţi începând din 2011.