DISTRIBUIȚI
BBC

Marea Britanie şi Uniunea Europeană mai au mult de lucru pentru ajungerea la un acord bilateral privind relaţiile post-Brexit, a anunţat vineri după-amiază Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, potrivit agerpres.

„După şapte zile de negocieri intense la Londra, discuţiile continuă cu David Frost şi echipa sa la Bruxelles, prin respectarea deplină a măsurilor naţionale de sănătate”, a declarat Michel Barnier, prin Twitter.


Citește și : Ungaria PRELUNGEŞTE închiderea frontierelor

„Lucrăm intens la un acord. Rămân multe de făcut”, a precizat Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pe tema Brexit.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, afirma joi seară că UE şi Marea Britanie înregistrează progrese, deşi încă sunt divergenţe semnificative. „Înregistrăm progrese, dar rămân două probleme critice: standardele comune şi cotele de pescuit, unde ne-am dori să observăm mai multe progrese”, a declarat Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană a avertizat Marea Britanie, într-o declaraţie adoptată la summitul de la Bruxelles, că progresele în negocierile privind relaţiile post-Brexit sunt insuficiente, îndemnând statele membre să se pregătească inclusiv pentru scenariul încheierii tranziţiei fără niciun acord.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Citește și : Seismul din Marea Egee a produs un mini-tsunami – VIDEO

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.