DISTRIBUIȚI
Reuters

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a estimat luni, la Berlin, că este ”dificil” de ajuns la un acord cu Regatul Unit privind ieşirea ţării din Uniunea Europeană, în pofida noilor propuneri prezentate de Londra, informează AFP, potrivit agerpres.

”Pe baza poziţiei britanice actuale, este dificil de văzut cum putem ajunge la o soluţie operaţională juridic care să răspundă tuturor obiectivelor plasei de siguranţă”, a declarat Barnier, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul german de externe Heiko Maas.


Citește și : UK: Curtea Supremă anunță decizia privind suspendarea parlamentului

La începutul lunii septembrie, parlamentul britanic a votat o lege vizând evitarea unei ieşiri din Uniunea Europeană fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

În centrul divergenţelor între Londra şi Bruxelles se află clauza privind aşa-numita ”plasă de siguranţă („backstop”), care prevede că Marea Britanie în întregime rămâne într-un „teritoriu vamal unic” cu UE, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranziţie, pentru a evita reintroducerea frontierei fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat membru al UE.

Preşedinţia Consiliului UE, deţinută în acest semestru de Finlanda, i-a cerut Marii Britanii o propunere de acord scrisă privind Brexitul până la sfârşitul lunii pentru a evita o ieşire fără acord, ultimatum respins însă de Londra.

Citește și : Un bărbat de etine romă a fost arestat pentru că și-a vândut fiicele în Italia