Cercetătorii chinezi au descoperit că tsunamiul provocat anul trecut de erupţia vulcanului Hunga Tonga a cauzat prăbuşirea părţii frontale a Barierei Drygalski, o limbă de gheaţă din Antarctica, potrivit unui studiu publicat recent în revista Science Bulletin, informează agenţia de presă Xinhua, potrivit agerpres.
Acea erupţie deosebit de puternică s-a produs pe 15 ianuarie 2022. Tsunamiul provocat de erupţia vulcanului subacvatic din Tonga a străbătut o distanţă de peste 6.000 de kilometri înainte să ajungă pe coastele din Victoria Land, o regiune a estul Antarcticii.
Citește și : Păstrarea Bahmut reprezintă o ‘necesitate’ militară
La mai puţin de două ore după sosirea tsunamiului, o fisură s-a produs în partea frontală a Barierei Drygalski. Imaginile obţinute ulterior din satelit au arătat că un aisberg cu suprafaţa de 45 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză.
Studiile precedente care au vizat impactul generat de erupţia vulcanică din Tonga s-au concentrat pe perturbările atmosferice, deşi oamenii de ştiinţă bănuiau că efectele fenomenului ar putea fi mult mai extinse.
Limba de gheaţă Drygalski are o lungime de 140 de kilometri şi o grosime cuprinsă între 300 şi 700 de metri, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de inginerie geospaţială şi ştiinţe din cadrul Universităţii Sun Yat-sen din Guangzhou. Acest gheţar a trecut prin doar două evenimente majore de fragmentare în ultimii 70 de ani.
Citește și : Prinţul Harry a sosit în UK pentru o audiere în procesul intentat unui tabloid
Studiul cercetătorilor chinezi furnizează dovezi provenite din observaţii detaliate şi confirmă legătura dintre tsunami şi formarea aisbergurilor, a declarat Cheng Xiao, profesor la universitatea menţionată. Noua cercetare sugerează că stabilitatea banchizei de din Antarctica ar putea fi influenţată de evenimente extreme apărute în afara regiunilor polare, a adăugat profesorul chinez.