DISTRIBUIȚI

Procurorii japonezi l-au pus sub acuzare vineri pe bărbatul suspectat de uciderea fostului prim-ministru Shinzo Abe, a relatat ziarul Yomiuri, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Biroul Procurorului Public al Districtului Nara l-a pus sub acuzare pe Tetsuya Yamagami, în vârstă de 42 de ani, pentru crimă, precum şi încălcarea legii privind armele după încheierea unei evaluări psihiatrice de aproximativ şase luni, a relatat ziarul.


Citeşte şi: Fiul lui Pablo Escobar deplânge glorificarea ‘narco-culturii’ – Black News

În crima ce a şocat lumea, Yamagami a fost arestat pe loc la 8 iulie după ce l-a împuşcat pe Abe cu o armă de foc artizanală în timp ce fostul premier ţinea un discurs la o campanie electorală în oraşul Nara (vest).

Se pare că autorul crimei avea resentimente puternice faţă de Biserica Unificării pentru că i-a sărăcit familia, spunând că i-a convins mama să doneze aproximativ 100 de milioane de yeni (774.700 dolari americani), învinovăţindu-l de asemenea pe Abe pentru promovarea organizaţiei religioase.

Biserica Unificării a fost fondată în Coreea de Sud în 1954 şi este faimoasă pentru nunţile sale în masă, bazându-se pe adepţii săi din Japonia ca sursă cheie de venit.

Crima a scos la lumină dovezi dezvăluind relaţii profunde şi de lungă durată între biserică şi parlamentari ai Partidului Liberal Democrat (LDP), la putere în Japonia.

LDP a negat orice legătură organizatorică cu biserica, dar a recunoscut că mulţi parlamentari au legături cu grupul religios.

Rata de aprobare pentru guvernul prim-ministrului Fumio Kishida a coborât la un nivel record pe fondul dezvăluirilor despre legăturile dintre biserică şi mulţi parlamentari LDP.

Citeşte şi: Taiwanul anunţă incursiuni ale aviaţiei chineze pentru a doua zi consecutiv – Black News

Premierul a înlocuit miniştri având legături cu biserica din cabinetul său în august şi zarva persistentă legată de legăturile cu biserica a forţat demisia ministrului său al revitalizării economice în octombrie.

În noiembrie, Japonia a lansat o anchetă asupra bisericii ce i-ar putea ameninţa statutul juridic în urma asasinării lui Abe.