DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Bărbatul care a declanşat involuntar vasta mişcare de protest ce zguduie Hong Kongul din iunie a fost de acord să se întoarcă în Taiwan pentru a fi judecat acolo pentru uciderea iubitei sale, a anunţat vineri un preot care l-a vizitat în închisoare, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Chan Tong-Kai, în vârstă de 20 de ani, este urmărit în Taiwan unde este suspectat că şi-a ucis prietena gravidă în februarie 2018 în timp ce petreceau împreună două săptămâni de vacanţă în insulă.


Citește și : Macron propune înfiinţarea unei ‘înalte autorităţi a vieţii publice’ în urma respingerii candidaturii lui Sylvie Goulard

El a fugit atunci şi s-a întors în Hong Kong unde, în absenţa unui acord de extrădare între fosta colonie britanică şi Taipei, poliţia taiwaneză nu a avut cum să-l aresteze.

Acest vid juridic a condus executivul regiunii semiautonome, pro-Beijing, să adopte un text ce autorizează extrădarea către ţări, inclusiv China continentală, cu care nu exista un astfel de acord.

Acest proiect de lege a declanşat o mobilizare la scară largă, cu manifestaţii şi acţiuni aproape zilnice de peste patru luni, dând naştere la cea mai gravă criză politică de la retrocedarea fostei colonii britanice către China în 1997.

Textul a fost suspendat la începutul lunii septembrie, dar între timp protestatarii şi-au mărit considerabil cererile şi ciocnirile între poliţie şi protestatarii cei mai radicali s-au intensificat.

Bărbatul care, indiferent de voinţa sa, este la originea acestei crize a declarat că este pregătit să se ducă în Taiwan pentru a fi judecat.

Chan în prezent ispăşeşte o scurtă pedeapsă cu închisoarea în Hong Kong după ce a fost condamnat mai recent pentru furtul unor bunuri aparţinând prietenei sale. În timpul procesului, el nu a contestat uciderea lui Poon Hiu-Wing.

El urmează să fie eliberat săptămâna viitoare.

Reverendul Peter Koon, membru al clerului anglican, l-a vizitat în mod regulat în închisoare şi potrivit acestuia, Chan este gata să se predea autorităţilor taiwaneze.

Citește și : Tusk: Armistiţiul turco-american nu este o încetare a focului reală, ci o ‘capitulare’ cerută kurzilor

În Taiwan, omorul se pedepseşte cu moartea, dar pastorul a spus că Chan ar trebui să scape de această sentinţă dacă se predă voluntar autorităţilor.

Declaraţia intervine în ajunul celui de-al 20-lea weekend consecutiv de manifestaţii în Hong Kong.

Vineri, poliţia nu a autorizat o manifestaţie ce urma să se ţină duminică, la chemarea Frontului civil pentru drepturile omului (FCDO).