DISTRIBUIȚI
WVEC

John Hinckley Jr, bărbatul care a încercat să-l ucidă pe preşedintele american Ronald Reagan în 1981 pentru a o impresiona pe actriţa Jodie Foster va putea fi eliberat total în iunie 2022, relatează AFP, potrivit agerpres

Potrivit unor documente judiciare, un judecător federal a aprobat luni un acord între Departamentul Justiţiei şi John Hinckley Jr, care a fost externat dintr-un spital de psihiatrie în 2016, după 30 de ani de internare.


Citește și : Premierul R. Moldova PLEACĂ la Bruxelles

Regulile controlului său judiciar vor fi complet ridicate în nouă luni, cu condiţia ca acesta să le respecte în continuare şi să rămână ”stabil mental”, a precizat judecătorul Paul Friedman într-o audiere relatată de media americane.

John Hinckley Jr, acum în vârstă de 66 de ani, a tras asupra preşedintelui american la ieşirea din hotelul Hilton din Washington, pe 30 martie 1981. El a declarat că a dorit să o impresioneze pe actriţa Jodie Foster, pe care o văzuse în filmul ”Taxi driver”.

Hinckley a fost declarat iresponsabil din punct penal de către justiţie.

Citește și : Japonia se pregăteşte să ridice starea de urgenţă

Unul dintre gloanţe a ricoşat spre limuzina prezidenţială blindată şi l-a lovit pe Ronald Reagan în piept, trecând foarte aproape de inimă.

Alte trei persoane au fost rănite în atac, între care James Brady, atunci purtătorul de cuvânt al Casei Albe şi care a rămas parţial paralizat şi cu probleme de vorbire.