DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Fostul preşedinte american Barack Obama s-a întlnit la Beijing cu preşedintele chinez Xi Jinping şi şi-a exprimat speranţa ca relaţiile dintre cele două ţări să se îmbunătăţească, a anunţat joi televiziunea chineză, în contextul în care tensiunile cresc cu privire la Coreea de Nord, relatează news.ro .

Obama, care a sosit marţi în China, în cadrul unui turneu de conferinţe, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele chinez, la reşedinţa Diaoyutai de la Beijing, folosită adesea pentru a găzdui lideri străini aflaţi în sejur în capitală.


Obama i-a spus lui Xi că doreşte să joace un rol pozitiv în consolidarea înţelegerii reciproce şi a relaţiilor de cooperare între Statele Unite şi China, potrivit televiziunii publice China Central Television.

Citește și : Secretarul de stat Rex Tillerson urmează să fie înlocuit cu Mike Pompeo, director CIA

Fostul preşedinte american a subliniat că este în interesul celor două ţări să dezvolte relaţii constructive, potrivit postului.

Xi a declarat că China şi Statele Unite împărtăşesc un interes şi o responsabilitate comună în apărarea păcii şi stabilităţii mondiale.

După ultimul tir de rachetă nord-coreean, Statele Unite au ameninţat că vor ”distruge complet” regimul nord-coreean în caz de război, însă îndemnul lor la sancţiunii şi la izolarea internaţională a Phenianului a fost respins de către Moscova şi Beijing.

În plus, China rămâne reticentă faţă de impunerea unui embargo integral Coreei de Nord, în contextul în care Washingtonul i-a cerut din nou să-şi întrerupă livrările de petrol către această ţară al cărei principal partener economic este.

Presa chineză nu a precizat dacă acest subiect a fost evocat în cadrul acestei întâlniri.

Obama şi-a început sejurul în China printr-o intervenţie la Shanghai, la o reuniune organizată de p o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care promovează interesele întreprinderilor mici şi medii.

El s-a întâlnit de asemenea cu Liu Cixin, un autor chinez de romane science-fiction foarte populare.

Fostul preşedinte american urma să plece din China joi, către India, unde este prevăzută o întâlnire cu premierul Narendra Modi.