DISTRIBUIȚI

Premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, a cerut joi în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite trimiterea unei misiuni a ONU în Myanmar şi crearea de zone de securitate supervizate de ONU pentru a permite întoarcerea minorităţii musulmane rohingya, relatează AFP. 

„Solicit o misiune a ONU în Myanmar” şi crearea „de zone sigure” în această ţară, „supervizate de Naţiunile Unite”, a spus ea.


„Găzduim în prezent 800.000 de (etnici) rohingya”, a precizat premierul. „Myanmarul trebuie să oprească epurarea etnică”, a adăugat ea, condamnând „în acelaşi timp orice extremism violent”.

Autorităţile birmane şi-au justificat operaţiunile militare din vestul Myanmarului prin violenţele provocate de extremişti musulmani.

Premierul Bangladeshului a denunţat de asemenea „instalarea de mine terestre de-a lungul frontierei” între Myanmar şi Bangladesh de către autorităţile birmane, „pentru a împiedica întoarcerea” etnicilor rohingya care au fugit din vestul Myanmarului.

Marţi, lidera birmană Aung San Suu Kyi a dat asigurări că Myanmarul este ‘pregătit’ să organizeze întoarcerea celor peste 410.000 de rohingya refugiaţi în Bangladeshul vecin, exprimându-şi ‘regretul profund’ pentru civilii ‘prinşi în capcană’ de criză.

În trei săptămâni, sudul Bangladeshului, la frontiera cu Myanmarul, s-a transformat într-una din cele mai mari tabere de refugiaţi din lume pe măsură ce etnicii rohingya fug din Myanmar, determinând o agravare a situaţiei umanitare.

ONU a denunţat în mai multe rânduri ‘epurarea etnică’ dusă de Myanmar şi provocată de o vastă operaţiune de represalii a armatei după atacuri ale rebelilor rohingya la 25 august.