DISTRIBUIȚI
JPEG Pro

Sute de persoane au comemorat marţi în Bangladesh cinci ani de la prăbuşirea fabricii de confecţii Rana Plaza, una dintre cele mai grave catastrofe industriale, care a ucis cel puţin 1.130 de persoane la 24 aprilie 2013, relatează AFP, potrivit agerpres.

Supravieţuitori şi rude ale victimelor au depus coroane de flori în faţa unui memorial de beton reprezentând secera şi ciocanul, ridicat pe locul tragediei produse la periferia capitalei Dacca. Grupuri de muncitori au cerut judecarea celor responsabili de accident.


Citeşte şi: Bilanţul atacului de la Toronto: 10 morţi şi 15 răniţi; atacatorul, un bărbat de 25 de ani din Toronto

„Muncitorii răniţi au devenit morţi vii. Cerem un proces rapid al vinovaţilor. Au trecut cinci ani şi procesul pentru crimă nu avansează”, a declarat Jolly Talukder, un responsabil sindical.

Proprietarul Rana Plaza, Sohel Rana, şi aproximativ 40 de persoane – dintre care responsabili ai fabricii şi inspectori de muncă – sunt urmăriţi penal, dar nu a fost încă pronunţată nicio condamnare.

Din cauza nerespectării standardelor de siguranţă, tragedia de la Rana Plaza a spulberat mitul corectitudinii marilor branduri occidentale în cursa de reducere a costurilor de producţie într-o economie globalizată.

Clădirea cu opt etaje, în care se aflau 3.500 de muncitori când s-a prăbuşit, era folosită ca loc unde se fabricau articole de îmbrăcăminte pentru marile branduri occidentale. Aproximativ 2.000 de persoane au fost de asemenea rănite.

Abdul Awwal, în vârsta de 58 de ani, s-a deplasat din nordul ţării pentru a aduce un omagiu fiicei sale de 25 de ani, Rozina Khatun, al cărei corp nu a fost găsit.

„Chiar şi după teste ADN făcute asupra tuturor cadavrelor, încă nu a fost identificat trupul fiicei mele”, a deplâns el, care îşi creşte nepotul de unsprezece luni din momentul dispariţiei mamei sale.

Citeşte şi: 18 oameni au murit într-un incendiu provocat în China. Piromanul a fost arestat 

Mai mulţi străini reprezentând mărci de îmbrăcăminte internaţionale s-au recules la locul unde se ridica Rana Plaza.

Ţară săracă din Asia de Sud, Bangladesh este un furnizor principal de forţă de muncă ieftină în industria textilă mondială din cauza unora dintre cele mai scăzute salarii din lume, de la 65 de dolari pe lună. Patru milioane de persoane sunt angajate în acest sector în ţară.

Potrivit unor companii specializate, securitatea fabricilor din Bangladesh s-a ameliorat începând din 2013. Totuşi, un grup de aproximativ o sută de companii europene a avertizat că „încă persistă importante probleme de siguranţă potenţial mortale” în cadrul celor 4.500 de ateliere de confecţii din ţară.