DISTRIBUIȚI
Reuters

Capitala Thailandei, Bangkok, a fost învăluită de smog, în unele zone fiind înregistrate marţi cantităţi periculoase de microparticule poluante prezente în atmosferă, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Departamentul de Control al Poluării a anunţat că nivelul microparticulelor de 2,5 micrometri (PM 2,5) a variat între 51 şi 93 micrograme pe metru cub de aer în ultimele 24 de ore, în condiţiile în care standardul de siguranţă pentru PM 2,5 este de 50 de micrograme.


Citește și: Cutremure puternice succesive în Indonezia

Indicele de calitate a aerului înregistrat marţi dimineaţă în Bangkok a atins valoarea de 122, considerată ”nesănătoasă” pentru persoanele sensibile.

Valorile sub 50 sunt socotite sigure, în timp ce tot ce depăşeşte nivelul de 300 este considerat periculos.

Vântul slab şi lipsa precipitaţiilor reprezintă principalii factori pentru calitatea scăzută a aerului înregistrată în cinci dintre cele şase provincii ale zonei metropolitane, situaţie care readuce în prim-plan discuţiile pe tema reducerii emisiilor autovehiculelor.

Citește și: ELN cere garanții pentru liderii săi din Cuba

Administraţia Metropolitană Bangkok a anunţat că va achiziţiona mai multe autobuze ecologice care utilizează un combustibil mai curat pe bază de bio-diesel. Totodată, poliţia a înfiinţat douăzeci de puncte de control pentru prevenirea pătrunderii autovehiculelor de mare tonaj în Bangkok la orele de vârf.

Pe măsură ce particulele dăunătoare se răspândesc pe arii largi ale zonei metropolitane şi sunt prea puţine semne că măsurile luate de autorităţi vor veni în ajutorul imediat al locuitorilor, numeroşi specialişti au solicitat ca Bangkok să fie declarată o zonă de control a poluării, astfel încât agenţiile de profil să poată impune măsuri legale mai stricte pentru limitarea emisiilor şi protejarea sănătăţii populaţiei.