DISTRIBUIȚI
Twitter

Întinderea banchizei din Antarctica, unde este vară, a atins un nou minim record pentru o lună ianuarie, cu mult sub recordul precedent din ianuarie 2017, a anunţat miercuri Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) , potrivit AFP, scrie agerpres.

Banchiza se topeşte întotdeauna vara şi se formează din nou iarna, însă schimbările climatice şi alţi factori afectează minimele din timpul verii şi maximele din timpul iernii. Pe continentul austral, care a cunoscut temperaturi record în 2022, întinderea banchizei în luna ianuarie a fost cu 31% sub medie, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată pentru prima lună a anului, a indicat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S)


Citește și : Moscova califică drept ‘cinice’ cererile americane de reluare a inspecţiilor privind armele nucleare

În 44 de ani de observaţii prin satelit ale banchizei din Antarctica, recordul minim pentru orice lună a fost măsurat în februarie 2022, cu mai puţin de 2 milioane de kilometri pătraţi, potrivit centrului de cercetare american National Snow and Ice Data Center.

De cealaltă parte a globului, la Polul Nord, unde este iarnă, o întindere a banchizei sub medie a fost observată şi în Arctica, aceasta fiind cu 4% sub normal, potrivit Serviciului Copernicus, a treia cea mai mică măsurătoare pentru o lună ianuarie.

Topirea banchizei nu are niciun efect vizibil asupra creşterii nivelului mării, deoarece gheaţa se află deja în apa oceanului, însă accelerează încălzirea globală.

Banchiza albă, acţionând ca o oglindă, reflectă cea mai mare parte a energiei solare. Topirea sa lasă în locul său o suprafaţă a mării întunecată, care absoarbe căldura razelor solare, contribuind astfel la accelerarea încălzirii globale.

Pe continentul european, ianuarie 2023 a fost a treia cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată, a anunţat Copernicus.

Temperaturile din ziua de Anul Nou, în special, au atins maxime istorice în Balcani şi în Europa de Est.

Citește și : Incendiu puternic la o rafinărie din Rusia, chiar la graniţa cu Ucraina

Temperaturile neobişnuite din timpul iernii au venit după cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa, care a provocat secete şi incendii mortale pe continent, unde încălzirea globală este cea mai rapidă.

„Aceste temperaturi extreme continuă să constituie o dovadă puternică a efectelor schimbărilor climatice pentru multe regiuni şi pot fi considerate un avertisment suplimentar pentru evenimentele extreme ce vor urma”, a declarat Samantha Burgess, şefa adjunctă a C3S, într-un comunicat.