DISTRIBUIȚI
Anadolu Agency

Vaccinarea împotriva COVID-19 a unor deputaţi în afara circuitului oficial a suscitat marţi o puternică indignare în Liban, Banca Mondială ameninţând chiar că va suspenda finanţarea campaniei de vaccinare din cauza acestei încălcări, informează AFP, potrivit agerpres.  

Şaisprezece deputaţi şi patru angajaţi ai parlamentului libanez au fost vaccinaţi în sediul instituţiei, a recunoscut marţi secretarul său general Adnane Daher.


Citește și: Prinţul Philip şi-a petrecut a şaptea noapte în spital

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o încălcare, nu putem să tăcem”, a denunţat în faţa presei preşedintele comisiei guvernamentale însărcinată cu vaccinarea, Abdel Rahman Bizri. „Aceasta este o tentativă de favoritism (…). Nimeni nu are dreptul să încalce planul”, a subliniat el, precizând că a renunţat să demisioneze după ce a discutat cu echipa sa şi cu Banca Mondială.

Informaţia a suscitat un val de indignare pe reţelele sociale. Deputaţii sunt acuzaţi că nu s-au înregistrat pe platforma online pentru a se programa la vaccinare într-un centru specializat.

Într-o ţară puternic afectată de corupţie şi clientelism, lovită de o gravă criză economică, clasa politică este în mod regulat criticată pentru gestionarea dezastruoasă a problemelor publice.

Libanul a demarat pe 14 februarie campania sa de vaccinare datorită unui ajutor de 34 de milioane de dolari de la Banca Mondială, care a dat asigurări că observatori vor garanta „un acces echitabil” la vaccinare.

Prima fază este rezervată personalului medical şi persoanelor de peste 75 de ani, înscrişi pe platforma dedicată.

Citește și: România ajută Slovacia şi Serbia să lupte cu pandemia

Circa 17.000 de persoane au fost vaccinate în Liban, în condiţiile în care această ţară, cu şase milioane de locuitori, a înregistrat 355.000 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus, dintre care 4.340 s-au soldat cu deces.

Vaccinarea deputaţilor, care au toţi mai mult de 75 de ani, „nu este conformă planului naţional convenit” şi ar putea constitui „o încălcare a condiţiilor” acordului, a reacţionat pe Twitter directorul regional al Băncii Mondiale, Saroj Kumar Jha. „(…) Banca Mondială ar putea suspenda finanţarea vaccinurilor. Îndemn pe toată lumea să-şi aştepte rândul”, a subliniat el.