DISTRIBUIȚI
The New York Times

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) va acorda autorităţilor din Bosnia-Herţegovina un grant de 1 milion de euro în vederea creării de adăposturi adecvate pentru miile de migranţi ilegali care continuă să intre în ţară, informează miercuri agenţia croată de presă Hina, potrivit agerpres.

Acordul cu CEB a fost semnat miercuri la Sarajevo în prezenţa directorului adjunct al băncii, Maria Sanchez Yebra Alonso, şi a directorului misiunii din Bosnia Herţegovina a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Peter Van der Auweraert.


Citește și: Donald Trump a anunțat cine va fi noul ambasador american în România

Banii vor fi folosiţi pentru a transforma barăcile militare dezafectate de la Hadzic, lângă Sarajevo, într-un centru de primire a migranţilor.

Ministrul adjunct al securităţii din Bosnia, Samir Rizvo, a menţionat că autorităţile locale din Hadzic şi-au dat acordul fără probleme pentru crearea acestui centru, în timp ce în cantonul Una-Sana (nord-vest) aproape toate municipalităţile au refuzat crearea de astfel de centre de şedere temporară.

Potrivit poliţiei bosniace, peste 9.000 de migranţi ilegali au intrat anul acesta în ţară, iar circa 4.500 trăiesc în momentul de faţă în Bosnia.

Toţi migranţii vor să-şi continue drumul către Croaţia şi alte state ale Uniunii Europene, dar date fiind controalele stricte de la frontiera din Croaţia traversarea graniţei devine din ce în ce mai dificilă.

Citește și: Senatorii polonezi adoptă un amendament pentru grăbirea reformei Curţii Supreme

Potrivit OIM, Bosnia va trebui să asigure cazare pentru cel puţin 3500 de migranţi pe perioada iernii.

Majoritatea migranţilor se află în prezent în Una-Sana, aproape de Croaţia, iar mare parte dintre ei se adăpostesc în parcuri şi clădiri dezafectate. Au loc negocieri pentru înfiinţarea unui centru de primire de mari dimensiuni la Bosanski Petrovac, în Una-Sana.

Mladen Ivanic, unul din cei trei membri ai preşedinţiei bosniace, a declarat că venirea migranţilor poate destabiliza grav ţara şi că frontierele cu Serbia şi Muntenegru, pe unde vin migranţii, trebuie închise, menţionează Hina.