DISTRIBUIȚI
Antena3

Autorităţile autoproclamate din estul Libiei vor pune în circulaţie pentru prima oară propriile monede, pe fondul lipsei de bani, a anunţat vineri un oficial al băncii centrale locale, o măsură care arată un alt semn de dezbinare în ţara ce are două guverne rivale în est şi vest, relatează Reuters. 

Noile monede, fabricate în Rusia, se vor alătura bancnotelor produse de ruşi şi emise deja în jumătatea estică a ţării, care nu este sub controlul guvernului recunoscut de ONU cu sediul la Tripoli, în vest.


Libia, odată una dintre cele mai bogate ţări din Africa, se confruntă cu un puternic declin al nivelului de trai de la revolta din 2011 sprijinita de NATO care l-a răsturnat pe dictatorul Muammar Gaddafi.

Cele două guverne rivale şi o serie de grupuri armate luptă pentru control în ţară.

În timp ce guvernul din Tripoli susţinut de ONU încearcă să preia controlul teritoriului, estul ţării are un cabinet separat cu un prim-ministru şi o filială locală a băncii centrale.

Noile monede în valoare de un dinar libian – aproximativ 75 de cenţi SUA la cursul oficial, dar mai puţin de 12 cenţi pe piaţa neagră – vor fi valabile din 2 noiembrie, înlocuind bancnotele care în cea mai mare parte sunt uzate, a declarat Ramzi al-Agha, şeful comitetului de lichidităţi de la banca centrală din estul Libiei.

Transportul de monede a ajuns în portul principalului oraş din est, Benghazi, abia redeschis de autorităţi după ce a fost închis trei ani din cauza luptelor.

Economia Libiei s-a deteriorat rapid în ultimii ani în timp ce conflictul şi anarhia au lovit exporturile de petrol care asigură aproape toate veniturile. Oamenii stau la coadă la bănci pentru a obţine bancnotele care sunt insuficiente, în timp ce nivelul de trai se prăbuşeşte şi preţurile explodează.

Birourile băncii centrale din Tripoli, în vest, şi Bayda, în est, ambele afirmă că acţionează în mod neutru pe fondul crizei. Sediul central al băncii din Tripoli a criticat în trecut emiterea de bancnote în est.