DISTRIBUIȚI

Ministrul de interne din Bahrain Rashid bin Abdullah Al Khalifa a declarat luni că normalizarea relaţiilor cu Israelul protejează interesele ţării sale şi consolidează parteneriatul strategic cu SUA, pe fondul unei ameninţări permanente din partea Iranului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Nu este o abandonare a cauzei palestiniene … este consolidarea securităţii cetăţenilor din Bahrain şi a stabilităţii lor economice”, a declarat Rashid bin Abdullah Al Khalifa.


Citeşte şi: Legea lui BoJo privind Brexitul TRECE de Camera Comunelor

Bahrain a anunţat vineri că va normaliza relaţiile cu Israelul, urmând exemplul de luna trecută al Emiratelor Arabe Unite, ambele decizii motivate parţial de temerile legate de politica regională a regimului de la Teheran.

„Iranul a ales să se comporte într-un mod dominator în mai multe forme şi a devenit un pericol constant care dăunează securităţii noastre interne”, a spus Khalifa, adăugând că este înţelept să se prevină pericolele.

Micul stat din Golf, care găzduieşte Flota a 5-a a marinei americane, este condus de familia musulmană sunnită Al Khalifa. Guvernul de la Manama acuză adesea Iranul şiit că încearcă să submineze Bahrainul.

În plan intern, Bahrainul se confruntă cu tulburări sociale după o revoltă eşuată în 2011 şi încearcă, în plan economic, să îşi reducă deficitul.

Manama a fost salvată în 2018 graţie unui pachet de asistenţă în valoare de 10 miliarde de dolari din partea vecinilor săi bogaţi din Golf pentru a evita o criză a creditelor.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în extremitatea estică a Rusiei

Fondul Monetar Internaţional a declarat că se aşteaptă ca deficitul fiscal al Bahrainului să crească la 15.7% din PIB anul acesta, de la 10.6% în 2019.

Miniştrii apărării din Bahrain şi Israel au avut un prim contact telefonic recunoscut public luni, în timp ce, separat, miniştrii de resort din cele două state au discutat despre posibilităţile de cooperare comercială.