DISTRIBUIȚI
Teller Report

Fostul ministru al apărării Bah N’Daw a depus vineri jurământul ca preşedinte interimar în Mali, informează dpa. Liderul puciului din august, Assimi Goita, va fi vicepreşedinte, potrivit agerpres.   

La ceremonia de depunere a jurământului, desfăşurată în capitala Bamako, au asistat preşedintele Guineei-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, şi fostul preşedinte al Nigeriei, Goodluck Jonathan, mediator regional.


Citește și : Biden conduce în sondajele americane, dar situația se echilibrează în statele cheie

N’Daw a deţinut portofoliul apărării în 2014-2015 şi diferite funcţii militare. El va fi şef al statului malian până când vor avea loc alegeri.

O grupare de militari l-a răsturnat de la putere în august pe preşedintele Republicii Mali, Ibrahim Boubacar, după un an şi jumătate de proteste populare. Lovitura de stat a fost condusă de Goita, liderul grupării autointitulate Comitetul Naţional pentru Salvarea Poporului (CNSP).

Noul preşedinte a fost desemnat după ce Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) a cerut numirea imediată a doi civili la conducerea ţării. O solicitare similară a formulat şi coaliţia de opoziţie M5-RFP, care a jucat un rol central în mobilizarea demonstranţilor înaintea puciului.

M5-RFP a respins însă recent programul propus de CNSP pentru formarea unui nou guvern la Bamako, apreciind că este vorba de o acaparare a puterii de către militari.

Citește și : ATAC TERORIST în centrul Parisului: Doi suspecți au fost arestați!