DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Un tribunal din Bagdad a ordonat miercuri arestarea preşedintelui şi a doi membri ai comisiei care a organizat referendumul asupra independenţei din Kurdistanul irakian, a anunţat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem al Magistraturii din Irak, Abdel Sattar al-Bireqdar.

Această decizie a fost luată după ce justiţia a fost sesizată de Consiliul de Securitate Naţională, prezidat de premierul irakian Haider al-Abadi şi din care fac parte mai mulţi miniştri, a precizat el.


Hendren Saleh, preşedinta comisiei, precum şi Yari Hadji Omar şi Wahida Yofo Hermez „au organizat referendumul, încălcând decizia Curţii Supreme” irakiene, a subliniat Abdel Sattar al-Bireqdar.

Citeşte şi: Rajoy îi cere lui Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei şi ameninţă că SUSPENDĂ autonomia regiunii

Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă judiciară centrală, a decis la 18 septembrie să suspende această consultare din regiunea autonomă Kurdistan, considerând-o contrară Constituţiei.

Ordinul de arestare a celor responsabili de organizarea referendumului a fost emis de tribunalul din Rassafa, malul estic al fluviului Tigru, care înglobează jumătate din capitala irakiană.

Ordinul împiedică cei trei responsabili kurzi, care au efectuat numeroase navete pentru a se întâlni cu responsabili la Bagdad odată cu apropierea referendumului, să circule în provinciile irakiene, în afara celor trei guvernorate ale regiunii autonome.

Exact la două săptămâni după o victorie masivă a votului favorabil independenţei în cadrul acestei consultări controversate, criza continuă să afecteze relaţiile dintre Ebril şi Bagdad.

Luni, guvernul central a anunţat noi măsuri de retorsiune economice şi judiciare împotriva Kurdistanului irakian, sporindu-şi ameninţările, însă fără a-şi detalia deciziile.

Miercuri, mai devreme în cursul zilei, Curtea Supremă irakiană şi-a declinat competenţa de a decide asupra soartei deputaţilor din Parlamentul central de la Bagdad care au sprijinit referendumul asupra independenţei în Kurdistanul irakian sau care au votat la acest referendum.