DISTRIBUIȚI
Pueblo en Línea

Şeful diplomaţiei irakiene Mohammed Alhakim a îndemnat vineri Teheranul să respecte Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, fragilizat de retragerea americană şi suspendarea de către Teheran a anumitor angajamente, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Noi credem că JCPoA este un acord bun”, a declarat Mohammed Alhakim, folosind acronimul englez al numelui acordului internaţional încheiat de Iran cu China, Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite.


Citește și : Incendiu puternic într-un campus universitar din vestul Indiei: Cel puţin 15 studenţi au murit (VIDEO)

”Încurajăm Guvernul iranian să rămână credincios JCPoA şi spiritului acordului”, a adăugat el într-o conferinţă de presă, la Oslo, în cadrul unei conferinţe pe tema luptei împotriva violenţelor sexuale.

Relaţiile tensionate dintre Washington şi Teheran s-au tensionat şi mai mult în ultimele săptămâni.

Iranul şi-a suspedat anumite angajamente pe care şi le-a asumat prin acord, care-i încadrează programul nuclear, la un an după retragerea americană din pact şi după ce administraţia Trump şi-a consolidat sancţiunile impuse economiei iraniene.

Pentagonul, care a trimis în regiune un portavion, un portelicopter, bombardiere strategice de tip B-52 şi o baterie de rachete de tip Patriot, intenţionează să trimită trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, a anunţat joi secretarul american al Apărării Patrick Shanahan.

”Un nou conflict în zonă este ultimul lucru de care avem nevoie. Avem deja multe conflicte în zonă”, a subliniat vineri Mohammed Alhakim.

Citește și : Secretarul general al ONU a decernat în premieră Medalia pentru curaj excepţional

”Eu nu cred că cineva vrea petrol cu 200 de dolari barilul în viitorul apropiat”, a apreciat el.

Irakul şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui la o dezescaladare.

Premierul irakian Adel Abdel Mahdi a anunţat marţi că ţara sa intenţionează să trimită ”foarte curând” delegaţii în Statele Unite şi în Iran pentru a încerca să calmeze tensiunile între cele două ţări.