DISTRIBUIȚI
Reuters

Bagdadul a dezminţit luni orice prezenţă de combatanţi străini în Irak şi a criticat afirmaţiile făcute de secretarul de stat american Rex Tillerson privind unităţi paramilitare susţinute de Iran, informează agenţia de presă dpa, potrivit agerpres.

‘Nimeni nu are dreptul să se amestece în treburile interne ale Irakului şi să le spună irakienilor ce să facă’, a declarat un oficial apropiat de premierul irakian Haider al-Abadi. ‘Nu există forţe străine în Irak’, a subliniat oficialul într-un comunicat al guvernului.


Citeşte şi: O cunoscută voce critică a Kremlinului, înjunghiată în gât – FOTO

Duminică, Tillerson a declarat că a venit timpul ca miliţiile susţinute de Iran şi consilierii lor iranieni care au ajutat Irakul să învingă gruparea Statul Islamic (SI) ‘să plece acasă’.

‘Miliţiile iraniene care sunt în Irak, acum când lupta împotriva Daech şi ISIS se apropie de sfârşit, aceste miliţii trebuie să plece acasă’, a spus Tillerson, folosind nume alternative pentru Statul Islamic.

Irakul are strânse legături cu majoritatea şiită din Iran.

Se consideră că miliţiile şiite pro-Bagdad, cunoscute ca Forţele Populare de Mobilizare, sunt susţinute de Iran, analişti atenţionând că Teheranul foloseşte aceste miliţii pentru a-şi extinde influenţa în Irak.

Zeci de mii de şiiţi au devenit combatanţi voluntari după ce guvernul de la Bagdad a lansat un apel pentru ajutor, în condiţiile în care forţele de securitate irakiene au fost slăbite de trecerea unor vaste teritorii ale ţării sub controlul SI, în urmă cu trei ani.