DISTRIBUIȚI
HotNews

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, şi-a exprimat vineri sprijinul pentru o candidatură a Georgiei la Uniunea Europeană (UE), subliniind totodată că această ţară din Caucaz trebuie să realizeze pentru aceasta reforme „esenţiale”, informează AFP, potrivit agerpres.  

Anul trecut, UE a amânat cererea de aderare a Georgiei – acordând în acelaşi timp statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova – şi a subliniat că Tbilisi trebuie să-şi îmbunătăţească bilanţul democratic înainte de a fi pus pe calea oficială de aderarea.


Citește și : NATO îşi caută şef – iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum

La începutul lui martie, zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilisi, capitala georgiană, acuzând guvernul că se îndepărtează de aspiraţiile prooccidentale ale ţării.

„Sunt în Georgia cu un mesaj special: trebuie să vedem Georgia în sânul Uniunii Europene”, a declarat Baerbock, în timpul unei conferinţe de presă la Tbilisi, alături de omologul său georgian, Ilia Darciaşvili.

„Vă vom susţine pe acest drum”, a promis ea, dând asigurări că „uşa este larg deschisă pentru Georgia, pentru a obţine statutul de candidat la UE”. Însă pentru a „adera la UE”, este „esenţial” ca Georgia „să pună în aplicare reforme”, a subliniat ea.

Înainte de a sosi în Georgia, Annalena Baerbock a insistat într-un comunicat asupra necesităţii ca Tbilisi să respecte normele democratice. Ea a adăugat că este „impresionată” de recentele manifestaţii pro-europene masive de la Tbilisi, unde „femei şi bărbaţi flutură drapelele europene”.

Protestele din Georgia au izbucnit în martie, împotriva unui proiect de lege inspirat, potrivit opozanţilor săi, de un text legislativ pe care Rusia îl foloseşte pentru a-şi reprima criticii pe teritoriul său.

Citește și : Milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie din cauza lipsei de fonduri

După trei zile de manifestaţii la care au participat zeci de mii de persoane, manifestaţii presărate uneori cu violenţe, parlamentul georgian a respins în final textul controversat.

Georgia, fostă republică sovietică înfrântă într-un scurt război împotriva Rusiei în 2008, doreşte la nivel oficial să adere la UE şi NATO, aspiraţie susţinută de cel puţin 80% din populaţia sa, potrivit sondajelor.