DISTRIBUIȚI
Mediafax

Misiunea de monitorizare a OSCE în estul Ucrainei ar trebui consolidată, în contextul în care este crucial să se ştie ce se întâmplă în Donbas pe fondul unei acumulări de trupe ruseşti la graniţele acestei ţări, a declarat vineri ministrul german de externe, Annalena Baerbock, potrivit Reuters, scrie agerpres.  

„Misiunea OSCE este crucială acum. Ne bazăm acum pe informaţiile lor când auzim despre grădiniţe bombardate, când auzim despre o explozie”, a spus Baerbock la Conferinţa de Securitate de la Munchen, vorbind în engleză.


Citește și: Rusia a transferat 10 bombardiere din Crimeea către baze aeriene de rezervă

„Sunt singurii – şi vreau să spun că Rusia a fost de acord cu această misiune – care ne oferă informaţii. De aceea cred că este aşa de important să-i sprijinim, să preţuim munca lor şi sperăm să întărim din nou misiunea OSCE în zilele şi săptămânile următoare”, a adăugat ea.

Comentând criticile că Germania nu exportă arme către Ucraina, ea a spus că parţial acest lucru este pentru a păstra statutul Berlinului de mediator onest în discuţiile în formatul Normandia în vederea găsirii unei soluţii diplomatice a conflictului.

Printre altele, ea a considerat că scenariul cel mai probabil pentru un atac rusesc asupra Ucrainei nu este o invazie deplină, ci mai degrabă o operaţiune de tip „false flag” sau o lovitură de stat. O operaţiune ‘false flag’ presupune organizarea unor acţiuni în aşa fel încât să pară că ele au fost efectuate de adversar.

„Scenariul unei invazii complete ar putea fi posibil, dar eu nu sunt sigură că acesta este cu adevărat scenariul cel mai probabil”, a declarat Annalena Baerbock.

Citește și: Comisia Europeană atenţionează în legătură cu un aflux de refugiaţi în UE

„M-aş teme mai mult că scenariul cel mai probabil este (o operaţiune) ‘false flag’ sau o lovitură de stat sau alte lucruri de acest fel (…) Dacă ar cădea toată electricitatea aici, la acest hotel, am înnebuni cu toţii”, a adăugat ea, făcând aparent aluzie la un atac cibernetic sau asupra infrastructurii critice a Ucrainei, notează Reuters.