DISTRIBUIȚI
Ziare.com

Liderii statelor membre UE se întâlnesc duminică seara la Bruxelles pentru a lua o decizie asupra poziţiilor de la vârful blocului comunitar, într-un context în care tot mai surse îl dau ca favorit pe olandezul Frans Timmermans pentru preşedinţia Comisiei Europene, relatează Reuters. Premierii ceh şi polonez s-au exprimat împotriva nominalizării lui Timmermans, potrivit news.ro .

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că se pare că discuţiile nu vor fi foarte uşoare.


Citește și : Summit la Bruxelles pentru desemnarea șefilor principalelor instituții europene

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Frans Timmermans nu este candidat de compromis. „Frans Timmermans este, în mod evident, un candidat care divide Europa şi cu siguranţă nu înţelege Europa Centrală”, a adăugat el.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte şi-a exprimat speranţa că va fi luată o decizie în această seară, şi nu doar pentru preşedintele Comisiei Europene, ci, dacă este posibil, pentru întreg pachetul de funcţii.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că este important ca acest summit să se încheie cu răspunsuri privind echipa Europei.

Macron a susţinut că trebuie să se respecte criteriul de gen, iar pentru cele patru posturi care ţin de Consiliul european să fie desemnaţi doi bărbaţi şi două femei.

„Nu voi vorbi despre nume, am auzit şi eu tot felul de zvonuri. (…) Încă nu este clar cine va deveni preşedintele Comisiei Europene. Într-adevăr în Osaka au fost o serie de ţări europene şi bineînţeles s-a discutat despre această situaţie, dar nu există un compromis concret pe masă”, a mai spus el.

Citește și : Trump l-a invitat pe liderul Kim în SUA şi anunţă reluarea negocierilor;liderul nord-coreean se declară optimist

Premierul ceh Andrej Babis a precizat că „Grupul Vişegrad a spus de la început că este împotriva Spitzencandidaten”.

„Mă tem că această persoană (Frans Timmermans – n.r.) nu este chiar cea potrivită pentru a uni Europa, nu pentru a o diviza mai mult. În trecut am avut sentimentul că nu a fost foarte pozitiv asupra regiunii noastre şi întreb: unde sunt femeile?”, a mai declarat el.