DISTRIBUIȚI

Azerbaidjanul a declarat luni o mobilizare parţială a armatei, în urma confruntărilor cu forţele armene în regiunea disputată Nagorno-Karabah, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele azer Ilham Aliev a semnat un decret privind mobilizarea în a doua zi de confruntări violente între forţele azere şi armene.


Citește și: India SARE de 6 milioane de cazuri de coronavirus

Potrivit Xinhua, consilierul prezidenţial Hikmat Hadjiev a declarat duminica aceasta că Parlamentul azer a aprobat un decret al preşedintelui de a impune legea marţială, care urma să devină efectivă luni, la ora locală 12:00 (08:00 GMT), în mai multe oraşe azere, inclusiv capitala Baku.

În virtutea acestei legi, va fi impusă o interdicţie de circulaţie între orele 21:00 şi 06:00, printre alte măsuri.

Armenia a decretat duminică legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah.

Erevanul susţine că Azerbaidjanul a comis un atac aerian şi de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce partea azeră afirmă că nu a făcut altceva decât să răspundă la o agresiune a forţelor armene, care – potrivit autorităţilor de la Baku – au lansat atacuri ”deliberate şi ţintite” de-a lungul liniei frontului.

Citește și: Donald Trump a plătit doar 750 de dolari impozite federale în anul alegerii sale. Reacția președintelui american vine imediat: ‘Fake news’!

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Conflictul a cauzat îngrijorarea Occidentului inclusiv pentru că ar putea spori instabilitatea în Caucazul de Sud, zonă ce serveşte drept coridor pentru conductele de ţiţei şi gaz către pieţele mondiale.