DISTRIBUIȚI
openrussia.org

Azerbaidjanul se adresează justiţiei franceze într-un proces intentat postului public France 2 şi jurnalistei Elise Lucet, care i-a calificat sistemul politic drept ‘dictatură’, informează luni AFP, conform agerpres.

În cadrul emisiunii Cash Investigation, difuzată în septembrie 2015, jurnalista prezenta un reportaj consacrat Azerbaidjanului, calificând această ţară din Caucaz drept ‘dictatură, una dintre cele mai feroce din lume’.


În timpul reportajului despre culisele călătoriilor prezidenţiale intitulat ‘Preşedintele meu este în călătorie de afaceri’, jurnalistul Laurent Richard îl taxează de asemenea pe preşedintele Ilham Aliev (foto) drept ‘dictator’ şi ‘despot ce guvernează precum un Corleone’.

Citeşte şi: Submarinele germane fac valuri de CORUPŢIE în Israel. Apropiaţii lui Netanyahu cad unul după altul

Azerbaidjanul, ţară din Caucaz denunţată adesea de organizaţii non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului, a depus plângere împotriva postului de televiziune şi a prezentatoarei sale, ceea ce presupune punerea aproape automată sub urmărire şi a preşedintei France Televisions, Delphine Ernotte-Cunci, pentru ‘defăimare a unei persoane’ şi a jurnalistei Elise Lucet, pentru ‘complicitate’.

Cash Investigation este ‘în căutarea senzaţionalului’, afirmă Olivier Pardo, avocatul Azerbaidjanului. ‘Aceasta nu este informaţie, ci denunţ’, apreciază el.

Potrivit avocatului, această ‘prezentare fără nuanţe’ a Azerbaidjanului nu are ‘nimic în comun cu situaţia actuală din această tânără republică’, înfiinţată după destrămarea blocului comunist în 1991 şi care ‘avansează totuşi pe planul drepturilor omului şi al democratizării’.

Citeşte şi: Stare de urgenţă în California. Cel mai mare incendiu din istorie face prăpăd în LA – FOTO/VIDEO

Olivier Pardo a ţinut să amintească că Azerbaidjanul a abolit pedeapsa cu moartea, are ‘aproape 500 de publicaţii’ şi a adoptat pluripartidismul.

Ca reparaţii pentru prejudiciul adus, Azerbaidjanul cere suma simbolică de 1 euro. Pârâtele riscă o amendă de 12.000 de euro.

Jean Castelain, avocatul apărării, a declarat pentru AFP că ‘va respinge constituirea drept parte civilă’ a Azerbaidjanului, un stat neputând fi ‘considerat drept o persoană particulară’ şi prin urmare nu poate intenta un proces pentru defăimare.