DISTRIBUIȚI

Azerbaidjanul a eliberat 17 prizonieri de război armeni în urma medierii Statelor Unite, a făcut cunoscut premierul armean Nikol Paşinian, după ce au fost anunţate discuţii între cele două ţări inamice din Caucaz, transmite AFP, potrivit agerpres.

În timp ce Moscova este din ce în ce mai izolată pe scena internaţională de la invazia Ucrainei la sfârşitul lui februarie, Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au asumat un rol major ca mediatori în procesul de normalizare dintre Baku şi Erevan.


Citeşte şi: Un autobuz plin cu pasageri A CĂZUT într-o prăpastie din India! Cel puţin 25 de oameni au murit! – Black News

„Apreciez foarte mult eforturile Statelor Unite de a ajuta la întoarcerea celor 17 prizonieri de război ai noştri”, a declarat Nikol Paşinian pe Twitter, adăugând că speră în noi „progrese pentru a rezolva problemele umanitare şi a stabili pacea în regiune”.

Marţi seară, Ministerul armean de Externe a precizat că ministrul Ararat Mirzoian, omologul său azer, Jeihun Bairamov, şi secretarul de stat american, Antony Blinken, au avut o discuţie telefonică „la iniţiativa părţii americane” cu privire la „întâlnirea din 2 octombrie de la Geneva” unde primii doi au discutat despre un tratat de pace.

Antony Blinken a salutat eliberarea prizonierilor şi a reiterat „angajamentul” Statelor Unite în favoarea unei rezolvări paşnice a conflictului, adăugând că Washingtonul „apreciază paşii pozitivi ai Armeniei şi Azerbaidjanului spre un acord de pace durabil”.

Citeşte şi: Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene – Black News

În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise de ambele părţi înainte ca un armistiţiu intermediat de Statele Unite să pună capăt celor mai grave ciocniri care au avut loc după războiul din 2020.

Baku şi Erevan s-au înfruntat în două rânduri, în anii 1990 şi în 2020, pe tema suveranităţii din Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat în majoritate de armeni, aminteşte AFP. Războiul din 2020, care a durat o lună şi jumătate şi s-a soldat cu moartea a 6.500 de militari din ambele tabere, s-a încheiat cu un armistiţiu negociat de Rusia.