DISTRIBUIȚI

Directoarea pentru informaţii naţionale a SUA, Avril Haines, a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ) de la frontiera cu Coreea de Nord, în cadrul unei vizite efectuate joi în Coreea de Sud, relatează Yonhap şi Reuters, potrivit agerpres.

Vizita oficialităţii americane are loc cu o săptămână înaintea primului summit al noului preşedinte al SUA Joe Biden cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, ce se va desfăşura la Washington.


Citește și: Turcia le cere musulmanilor să adopte o poziție clară față de situația din Gaza

Nu se ştie deocamdată dacă delegaţia americană a intenţionat să întâlnească şi oficiali nord-coreeni pe parcursul vizitei lui Haines, menţionează Reuters.

Ambasada SUA nu a oferit detalii, iar serviciile naţionale de informaţii sud-coreene nu au comentat vizita, evocând considerente de securitate.

Avril Haines a sosit în Coreea de Sud miercuri, după o reuniune trilaterală la Tokyo cu omologii săi din Coreea de Sud şi Japonia, despre care se crede că a fost axată pe cooperarea în vederea denuclearizării Coreei de Nord, menţionează Yonhap.

Agenda summitului programat pentru 21 mai la Washington va fi dominată probabil tot de situaţia negocierilor privind denuclearizarea Peninsulei Coreene şi este de aşteptat ca preşedintele sud-coreean să facă presiuni asupra omologului său american pentru a încerca să intensifice comunicarea cu Phenianul.

Citește și: Imagini greu de privit: Un arab a fost LINȘAT de evreii furioși!

Casa Albă a indicat în martie că nord-coreenii nu au răspuns la un efort diplomatic de culise al administraţiei americane de a începe un dialog.

Administraţia Biden a afirmat că a decis o nouă abordare cu Coreea de Nord cu scopul de a o determina să renunţe la armele nucleare şi balistice, bazată pe diplomaţie, dar că nu va încerca să ajungă la un acord de amploare cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.