DISTRIBUIȚI
US News & World Report

Ţările Uniunii Europene ar trebui să poată împiedica răspândirea discursului de incitare la ură online, fără teama de a încălca regulile blocului comunitar privind funcţionarea mass-media, a declarat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a UE (CJUE) într-o opinie care susţine lupta Lituaniei împotriva tipului de discurs evocat, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană doreşte să reducă la minimum ştirile false sau ingerinţa străină în campania pentru alegerile pentru Parlamentul European din mai şi alegerile naţionale din Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Polonia, Portugalia şi Ucraina în următoarele luni.


Citește și : Premieră în istoria Israelului – Benjamin Netanyahu a fost inculpat pentru acte de corupţie

Avocatul general al CJUE, Henrik Saugmandsgaard Oe, şi-a exprimat opinia după ce un tribunal din Lituania a solicitat sprijin cu privire la acţiunea Comisiei de radio şi televiziune din Lituania împotriva postului de televiziune NTV Mir Lituania, deţinut de compania britanică Baltic Media Alliance.

Agenţia lituaniană, în decizia sa din mai 2016, a solicitat ca programele NTV să fie redifuzate sau distribuite online doar în pachete de programe TV disponibile pentru o taxă suplimentară. Demersul a survenit după ce NTV a prezentat un program care incita la ură bazată pe naţionalitate.

Această decizie nu a încălcat Directiva UE privind serviciile audiovizuale din media, a declarat avocatul general al CJUE. „Măsura este justificată şi proporţionată”, a spus el.

Citește și : China îndeamnă Statele Unite şi Coreea de Nord „să continue dialogul şi să ţină cont de preocupări”

„Printr-o măsură rezonabilă, Republica Lituania a încercat să-şi protejeze în mod legitim zona de informaţii din ţară de propaganda rusească, în contextul războiul informaţional cu care se confruntă statele baltice”, a menţionat Henrik Saugmandsgaard Oe.

CJUE, care în hotărârile sale urmează în general opiniile avocatului general, se va pronunţa în următoarele luni în acest dosar.