DISTRIBUIȚI
ap

Barouri din întreaga Turcie au boicotat luni o ceremonie la palatul prezidenţial la care a participat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, criticând lipsa statului de drept în ţară, informează DPA, potrivit agerpres.

Cincizeci şi două din 79 de asociaţii ale barourilor din provincie au respins invitaţia Curţii Supreme de Apel marcând începutul anului judiciar, a relatat ziarul Cumhuriyet.


Citește și : Papa Francisc face o vizită în Mozambic, Madagascar și Mauritius

„Drepturile şi libertăţile fundamentale în Turcia, în special libertatea de exprimare, au fost anihilate”, a declarat asociaţia avocaţilor din Ankara la un protest la care au participat zeci de avocaţi.

„Funcţionarea independentă a legislativului, executivului şi sistemului judiciar nu îi împiedică să acţioneze împreună pentru a continua misiunea preşedintelui prezentată în constituţie”, a declarat la rândul său Erdogan la ceremonie.

Erdogan a devenit anul trecut primul preşedinte al Turciei cu atribuţii executive. Puterile sale sporite includ alegerea membrilor Consiliului judecătorilor şi procurorilor (HSK), responsabil pentru numirile judiciare.

„În ceea ce priveşte separaţia puterilor, majoritatea acuzaţiilor la adresa (preşedinţiei executive) nu au fundament”, a spus el.

Asociaţiile de avocaţi, începând cu provincia Izmir de la Marea Egee, şi-au anunţat boicotul în august invocând lipsa unei independenţe judiciare.

Citește și : Indonezia interzice manifestațiile în Papua şi Papua de Vest

„Subliniaţi mereu că nu primiţi ordine sau instrucţiuni de la nimeni”, a declarat în august asociaţia din Izmir,
adresându-se şefului curţii. Dar unde faceţi asta? În sala palatului unde locuieşte şeful executivului”, a adăugat asociaţia.

Exprimându-se luni la palatul prezidenţial, Erdogan a spus: „Locul acesta nu îmi aparţine (…) este ”casa poporului” şi toate instituţiile au dreptul să-l folosească”.

Avocaţii şi judecătorii se numără printre sutele de mii de persoane destituite sau arestate sub starea de urgenţă ce a urmat loviturii de stat eşuate în iulie 2016.