DISTRIBUIȚI

Avionul de linie Tupolev Tu-154, mândrie a aviaţiei civile sovietice, a efectuat miercuri ultimul zbor comercial, după o activitate de aproape 50 de ani, a anunţat ultima companie aeriană care îl exploatează, potrivit AFP, scrie agerpres.

„Anunţăm cu tristeţe încheierea exploatării singurului avion Tu-154 care mai făcea parte din aviaţia civilă rusă”, a indicat într-un comunicat compania Alrosa, proprietate a întreprinderii miniere cu acelaşi nume.


Citește și : Guvernul francez DIZOLVĂ o asociaţie musulmană

Ultimul zbor comercial al unui Tu-154 a asigurat legătura între localitatea Mirnîi (Extremul Orient rus), cunoscută drept „capitala diamantelor”, şi Novosibirsk, în Siberia occidentală, cu 140 de pasageri la bord, potrivit companiei aeriene.

„O întreagă epocă a construcţiei aeronautice naţionale dispare odată cu acest aparat legendar”, a adăugat Alrosa, care a publicat pe reţeaua de socializare VK un videoclip cu ultima aterizare a avionului, însoţit de mesajul „Mulţumim Tu-154…!”

Aparatul Tu-154, uşor de recunoscut după ampenajul său în formă de T şi cele trei motoare cu reacţie situate în spatele fuzelajului, va continua totuşi să fie exploatat în special de Ministerul rus al Apărării şi de cel al Situaţiilor de Urgenţă.

Conceput în epoca sovietică, Tu-154 şi-a efectuat primul zbor în 1968, intrând în serviciu în 1972. Mult timp avion reprezentativ al companiei naţionale Aeroflot, el a fost construit în peste 1.000 de exemplare, dar, întrucât consuma prea mult carburant, a fost abandonat treptat în anii 2000.

Fabricarea sa, care se încetinise deja la mijlocul anilor 1990, a fost definitiv stopată în 2013.

Dar avionul Tu-154 este cunoscut şi prin numărul său ridicat de accidente: 73 dintre ele au s-au soldat cu distrugerea completă a aparatului, 2.911 de persoane pierzându-şi viaţa, potrivit asociaţiei specializate în catastrofe aeriene Aviation Safety Network (ASN).

Citește și : Mutare ŞOC în Asia! Americanii îşi deschid ambasadă în Maldive

În aprilie 2010, un Tu-154 care transporta 96 de persoane, între care şi preşedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk (vestul Rusiei), neexistând supravieţuitori.

În decembrie 2016, un Tu-154 al armatei ruse, care se îndrepta spre Siria, s-a prăbuşit în Marea Neagră la scurt timp după decolare, printre victime figurând peste 60 de membri ai Corului Aleksandrov al Armatei ruse.