DISTRIBUIȚI
YouTube

Un avion de vânătoare aparţinând forţelor aeriene ruse a survolat o fregată franceză la joasă altitudine, în partea de est a Mării Mediterane, o încălcare deliberată a reglementărilor internaţionale, ”semnalate părţii adverse”, a dezvăluit Le Point, o informaţie confirmată de Marina franceză pentru Reuters, potrivit news.ro .

Potrivit săptămânalului, fregata multirol Aquitaine a fost survolată în weekend de către un avion de vânătoare rus, care era dotat cu armament.


Citește și : Suedia : Ministrul Culturii cere membrilor Academiei Suedeze să acționeze responsabil

Aquitaine, echipată cu 16 rachete de crozieră navale (MdCN) şi 16 rachete sol-aer de tip Aster 15, navighează în largul Libanului împreună cu mai multe nave americane în cadrul dispozitivului Chammal – partea franceză a operaţiunii militare aliate contra Statului Islamic (SI) în Siria şi Irak.

”Survolarea a avut loc în urmă cu mai multe zile”, a confirmat Statul Major al Marinei franceze.

”Survolări de nave ale unor aeronave militare sunt lucruri care au loc pe mare. Când este considerată prea aproape, este semnalată părţii adverse”, a adăugat aceeaşi sursă, precizând că ”proceduri obişnuite” au fost aplicate în acest caz.

Această demonstraţie de forţă a avut loc în contextul în care Franţa şi Statele Unite reflectează la un răspuns militar coordonat la un presupus atac chimic, sâmbătă, în Ghouta de Est, la est de Damasc, imputat regimului sirian.

Citește și : Myanmar : Şapte militari au fost condamnaţi la zece ani de închisoare pentru uciderea a zece musulmani rohingya

Aviaţia rusă a mai efectuat în trecut survolări ”agresive” ale unor nave occidentale.

În aprilie 2016, pe Marea Baltică, un avion de tip Suhoi 24 (Su-24) şi un elicopter de luptă antisubmarin de tip Ka-27 au survolat în mai multe rânduri, la foarte mică altitudine, un distrugător american, USS Donald Cook, la aproximativ 70 de mile de enclava rusă Kaliningrad.