DISTRIBUIȚI
G4Media

După anunțul cu privire la expedierea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a cerut avioane de luptă și rachete din Occident, scrie LE POINT, potrivit RADOR.

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul german Olaf Scholz duminică, 29 ianuarie, în timp ce Kievul cere Occidentului și mai multe armament pentru a contracara invazia rusă. După câteva săptămâni de ezitare, Berlinul a decis, miercurea trecută, să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina și să permită altor țări europene să furnizeze tancuri similare Kievului.


Citește și : China ‘îl ia la bani mărunţi’ pe noul preşedinte ceh

Întrebat, duminică, într-un interviu acordat ziarului „Tagesspiegel”, despre reacția sa la solicitarea Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns ferm: „Chestiunea avioanelor de luptă nici măcar nu se pune. Pot să vă sfătuiesc să nu intrați într-un război constant al licitațiilor atunci când vine vorba de sisteme de arme”. „Dar, dacă imediat ce se ia o decizie (asupra tancurilor), începe o nouă dezbatere în Germania cu privire la altceva, acest lucru este grav și subminează încrederea cetățenilor în deciziile guvernului”, a adăugat el.

Decizia de a trimite tancuri germane în Ucraina a fost însoțită de o alegere similară a Statelor Unite de a aproviziona armata ucraineană cu tancuri Abrams de fabricație americană. În timp ce a mulțumit Berlinului și Washingtonului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut imediat mai mult, inclusiv avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

Citește și : Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi?

În interviul său, Olaf Scholz avertizează din nou împotriva „riscului de escaladare” cu Moscova. „Nu există niciun război între NATO și Rusia. Nu vom permite o asemenea escaladare”, a spus el. Potrivit acestuia, este „necesar” să se continue discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin. Ultima lor întâlnire datează de la începutul lunii decembrie. „O să vorbesc din nou cu Putin la telefon”, a spus el, fără a preciza un termen limită. „Dar, desigur, este clar şi că atât timp cât Rusia continuă să ducă acest război, atacând necruțător (Ucraina), situația actuală nu se va schimba”, a punctat el.