DISTRIBUIȚI
Sputnik

Avioane de război strategice ruse şi chineze, inclusiv bombardiere Tupolev-95 cu rază lungă de acţiune, au efectuat patrule comune deasupra Mării Japoniei şi a Mării Chinei de Est, a anunţat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters, scrie news.ro .

„Un grup aerian format din aeronave purtătoare de rachete strategice Tu-95MC ale Forţelor Aerospaţiale Ruse şi bombardiere strategice XIAN H-6K ale Forţelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare au efectuat patrulări aeriene deasupra apelor Mării Japoniei şi Mării Chinei de Est”, a declarat ministerul.


Citește și:  Ungaria riscă să rămână FĂRĂ miliardele de euro de la Bruxelles

Armata sud-coreeană anunţase anterior că a mobilizat avioane de luptă după ce două avioane de luptă chineze şi şase avioane ruseşti au intrat în zona sa de apărare aeriană.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că „în anumite etape ale traseului, aeronavele purtătoare de rachete strategice au fost însoţite de avioane de vânătoare ale unor state străine”, dar a precizat că avioanele ruseşti şi chineze „au acţionat în strictă conformitate cu prevederile dreptului internaţional” şi că nu a fost încălcat niciun spaţiu aerian străin.

A fost pentru prima dată când aeronave militare ruse şi chineze au aterizat pe aerodromurile celeilalte părţi în cadrul unei patrule aeriene comune, a precizat ministerul rus.

Aparatul Tupolev Tu-95, pe care NATO îl denumeşte „Bear”, alături de Tu-160 reprezintă coloana vertebrală a forţelor nucleare ruseşti pentru atacuri cu rază lungă de acţiune. Acesta a fost conceput pentru a lansa bombe nucleare asupra Statelor Unite în timpul Războiului Rece.