DISTRIBUIȚI

Avioane de luptă ruseşti şi belaruse de tipul Su-30SM au efectuat joi un zbor comun de patrulare de-a lungul frontierei de stat a Belarusului, a anunţat Ministerul Apărării de la Minsk, citat de Reuters şi Interfax, acesta constituind cel mai recent semn de sprijin al Moscovei pentru aliatul său aflat într-o situaţie tensionată cu UE ca urmare a miilor de migranţi blocaţi la graniţa belaruso-poloneză, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Occidentul acuză regimul de la Minsk de orchestrarea crizei migranţilor la graniţa dintre Belarus şi Polonia prin facilitarea sosirii solicitanţilor de azil şi direcţionării lor spre frontieră, ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale împotriva regimului autoritar al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.


Citește și : Papa Francisc cere societăţii să protejeze femeile împotriva violenţelor

„Astăzi a fost efectuat un zbor de patrulare de către un grup mixt tactic în spaţiul aerian de-a lungul frontierei de stat a Belarusului”, a indicat ministerul belarus, adăugând că din componenţa acestui grup au făcut parte avioane multirol Su-30SM, fără alte precizări.

Moscova şi-a demonstrat sprijinul politic şi militar pentru Belarus, inclusiv prin trimiterea de bombardiere strategice cu capacitate nucleară pentru a patrula spaţiul aerian din Belarus în urma cu două săptămâni. La 11 noiembrie, Rusia a trimis în Belarus două bombardiere strategice Tu-160, capabile să transporte rachete nucleare. Acestea au efectuat un zbor comun de patrulare cu avioane de luptă belaruse Su-30SM, aminteşte Interfax.

Mai recent, la 23 noiembrie, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, a declarat că Rusia şi Belarus vor răspunde împreună provocărilor, inclusiv celor de ordin militar.

Citește și : TRAGEDIA rutieră din Bulgaria a fost provocată de o eroare umană